2015. március 29., vasárnap

Oscarsborg

Egy barátom révén jutottunk el az Oslo-fjord bejáratánál lévő erődszigetre, ami Drøbak kisváros mellett található. Az erődsziget arról nevezetes, hogy 1940. április 9-én az Oslo gyors megszállására induló német flottának pár nehéz órát szerzett az erőd tüzérsége és a német hírszerzés figyelmét elkerülő víz alatti torpedóvető. A Birger Eriksen ezrdes parancsnoksága alatt harcoló norvégoknak sikerült elsüllyesztenie a Blücher cirkálót, valamint megrongálták a Lützowot. A németek is  megszórták az erődöt (a Krupp-lövegek némelyikén máig láthatóak a repeszek nyomai), és a hajókról partra tett gyalogság támadása után a védők jobbnak látták kapitulálni április 10-én reggel, de ez a helytállás időt adott a norvég királyi család, a parlament és a nemzeti aranytartalék Osloból történő kimenekítésére. 

Magyar vonatkozású hadtörténeti érdekesség, hogy a Blüchert elsüllyesztő torpedót Fiuméban készítették 1900-ban, és 1901-ben állították a vetőcsöveket hadrendbe. A német megszállás vége (1945. május 12.) után az erődben partvédelmi tüzérségi tisztiiskola működött, jelenleg koneferenciaközpontként és múzeumként üzemel (mikor mi ott voltunk, teheneknek és raboknak öltözött norvég fiúk és lányok csapatépítettek ezerrel az erőd udvarán és a folyosókon). Szabadtéri haditechnikai kiállítás és a norvég fegyveres erőket népszerűsítő  látogatóközpont is helyet kapott a szomszédos kis szigetrészen. A szigetet kis sétahajón lehet megközelíteni, és elég látványos volt az Osloba tartó nagy böhöm hajót illedelmesen kivárni, hogy ne borogasson fel bennünket.

Oscarsborg (forrás)
A történelem iránt érdeklődő és a szép tájakat kedvelő olvasóimnak ajánlom, hogy egyszer látogassanak el ide, ha épp Osloban járnak.  A poszt írásakor tudtam meg, hogy a lenti ágyúkat vaklőszerrel elsütötték 2014 áprilisában filmforgatás közben, ugyanis 2015 végén, vagy 2016-ban várható a német támadásról szóló norvég film, a Három nap áprilisban (Tre døgn i april) bemutatója, én biztos megnézem.

A németek számára kellemetlen pillanatokat szerző 28 cm-es Krupp-lövegek egyike


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése