2015. április 12., vasárnap

Ősi mítoszok Tolkien világában

Korábban is sejtettem, hogy néhány szereplőt és a gyűrű-saga fonalának bizonyos részeit ősi mítoszok inspirálták, de egy Angliában vásárolt könyvben (David Day: The World of Tolkien, Bounty Books, 2013) szépen össze is van szedve, hogy melyek ezek. Utazgatásaim és olvasmányaim miatt nagyon érdekel a kelta és északi mondavilág, lenyűgöz a skót és norvég tájak vad szépsége. Sajnos Új-Zélandra még nem jutottam el, de a Hobbit és A gyűrűk ura színhelyeként tökéletes választás volt az ország. Tolkien mester hatalmas nyelvészeti és mitológiai ismeretanyaggal rendelkezett, ez műveiben is megmutatkozik. Szülőhazájának lenyomata is érezhető a könyveiben: a nyelvész írót elbűvölő walesi nyelv szolgált kiindulópontul a tündék nyelvének megalkotásában, illetve gyermekkorának viktoriánus vidéki Angliája ihlette a Megye (the Shire) felvázolását.  A könyvben sorra veszi a szerző a különböző szereplők, népek, helyek gyökereit az ősi teuton, viking, kelta, szász (pl. Beowulf legendája), de esetenként antik görög-római és akár indiai, tibeti mondabeli párhuzamokat is bemutatva.

Csak néhány példát szeretnék kiragadni, amelyek nekem a legjobban tetszettek. Rohan lovasait esetleg a gótok ihlették, de határőr szerepük miatt a walesi és cornwalli keltákkal szembenálló merciai királyság is esélyes. Odinban egyszerre gyökerezhet Sauron és Gandalf figurája. Odin Draupnir gyűrűje az északiak kilenc világát uralta, annak elvesztése meggyengítette a főistent. A rohani Éowyn, aki megölte a boszorkánymestert egyszerre megfeleltethető Brunhildnak a Volsunga Sagából, valamint Brünhildának a Niebelung-énekből (egyébként ezen legendák alapja Brünhilda vizigót királynő), vannak utalások alakváltókra és berserkerekre, valamint megtudhatjuk, hogy az ork szó eredete a latin orcus (pokol) és az angolszász Ornacea (sétáló hulla) lehet.

Gandalf és a Balrog küzdelme Moria bányáinak szűk kőhídján a jó és rossz örök harcát szimbolizálja, de a Ragnarök eljövetelekor lezajló párbajt is megjelenítheti, melynek kezdetén Heimdall megfújja kürtjét (mint Boromir), Surturnak, a tűz urának és a Szivárvány-hidat őrző Freyrnek az összecsapása során a tűzben megsemmisül a híd, a legnagyobb istenek elesnek, a világot pedig földrengések és szökőár közepette elnyeli a tenger. 

A belinkelt videókkal két idevágó számot szeretnék figyelmetekbe ajánlani az Amon Amarth nevű svéd illetékességű, viking témákat megzenésítő deathmetál-zenekartól (névként egyébként a gyűrű elpusztításának helyét, a Végzet hegyét választották). Az első videó készítője szerintem tök jól összehozta A király visszatér csúcspontjaként zajló pelenor mezei csatát ezzel a lendületes lovasrohamról és a csatatér fölött keringő hollókról szóló számmmal. A következő a fentebb említett Ragnarök lezajlását írja le plasztikusan, lényege és refrénje, hogy "and soon the world will cease to be".



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése