2015. március 20., péntek

A bajszos visszatér

"Wo ist Fegelein!?" - Kérdezné egyik barátom, majd remegő kézzel a szemüvegéért nyúlna. Kiválóan tudja hozni a bunkerjelenetet, amit már számtalanszor feldolgoztak bénább, vagy viccesebb feliratozással. A 2004-es Der Untergang a német múlt feldolgozásának egyik fontos állomása volt, és rá majdnem hét évvel egy egész más korszakba helyezve a Führer a szatíra birodalmában is feltűnt Timur Vermes Nézd, ki van itt című könyvében, amely újabb kísérletet tesz a német nép történelemképének formálására és a korábbi traumák feldolgozására, valamint megkongatja a vészharangot, hogy egy szabad jóléti társadalomban is lehetséges egy hasonló figurának megvetnie a lábát.

Eleinte nem különösebben keltette fel az érdeklődésemet a könyv megjelenése. Volt egy kis déjà vu érzésem, mert még gimis koromban a Magyar Atom kötetben olvastam Moldova György Adolf Hitler Magyarországon című kisregényét, amelyben Hitler 25 év hibernáció után ébred fel, és mivel nem bírja a kettéosztott Németországot elviselni (melyben az NSZK Izrael szövetségese), Magyarországra utazik. Kísérője Braun Éva lesz, és a sok német turista láttán elhatározza, hogy legközelebb turistákkal szállja meg az országot. A regény egyben a létező szocializmus szatírája is.

Tavaly szert tettem a német szerző könyvére, és nagyon kellemesen csalódtam. Hitler alakja, a helyzetkomikumok, amint először mindenki azt hiszi, hogy csak egy durva tréfának tanúja, és a Führert ez borítja ki legjobban. Egyből felfedezi a szórakoztatóipar (pedig csak magát adja), megismeri az internetet és az okostelefont, elképed a német szélsőjobb jelenlegi helyzetén, és az egyik spicces német celebnő dekoltázsába szvasztikát rajzol a müncheni sörfesztiválon.

A könyv egyik legerősebb vonása az egyes szám első személyben elmesélt történet. Kiválóan hozza a német nép önjelölt messiásának esetleges 21. századi elmélkedését, és tényleg nagyon durva, hogy nagyon könnyen magával tud bennünket ragadni az az érzés, hogy ez akár meg is történhet. Minden kísérletező kedvű, társadalmi és történelmi kérdések iránt érdeklődő olvasónak csak ajánlani tudom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése